Papar
Product Review

Tetikus Tanpa Wayar Logitech G403 Prodigy

Tetikus yang saya pakai sekarang sudah menunjuk tanda2 yang tidak diingini. Ada masanya, klik kanan akan menghasilkan dwiklik dan kadangkala mengambilalih fungsi klik kanan. Rasa2nya macam belum lama pakai tetikus ni. Ada la setahun lebih. Tapi mungkin sudah sampai had kliknya. Maklum la saya rasa saya lebih banyak klik tetikus berbanding menekan papan kekunci. Ciri-ciri tetikus yang saya inginkan : Jenis tetikus permainan (hahaha... gamming mouse la). Walaupun tujuan utama bukan untuk bermain game, tetapi saya memilih tetikus permainan kerana mereka lebih lasak daripada tetikus biasa. Tanpa wayar. Barulah seronok buat kerja tanpa wayar yang berselirat.. kan ? Boleh dicas semula macam telefon bimbit. Leceh kalau pakai bateri. Nak kena simpan stok. Dah... tu je kot Seperti biasa, saya menggunakan laman kegemaran saya, techhypermart.com untuk mencari produk yang diingini. Saya suka laman techhypermart.com kerana ada fungsi penapis ciri-ciri yang kita...

Papar
Cuti-cuti Malaysia

Jalan-jalan ke Kuala Lumpur

Sebaik sahaja habis Seminar CyberSAFE, saya dan Mizi pergi 'melancong' ke IKEA Ceras sebelum check in hotel. Pergi IKEA bukan nak beli perabot pun.... tapi nak 'melantak' meatball IKEA yang femes tu. Khusyuk betul sahabat kita ni makan chicken wings beserta 20 bijik meatball Kemudian barulah kami bergerak ke hotel. Nampaknya bilik yang diberikan tidak sama seperti di dalam gambar semasa menempah. Tapi boleh la... masih mengagumkan Bilik yang pada saya agak luas. Jangan terkejut tengok longgokan wayar. Tu wayar VGA. Kejap lagi nak sambungkan laptop ke TV hotel Depan katil ada sofa dan meja. Boleh buat discussion kat situ Ruang dapur dan ruang makan Biasanya TV kat hotel depan katil. Kali ni sebelah katil. Bilik air Sinki Almari pakaian ada dalam bilik air. Senang tukar terus lepas mandi Pintu almari pakaian Esok, sebelum balik #JohorBahru, kami bercadang nak...

Papar
My Diary

Seminar CyberSAFE

Beberapa bulan sebelum kejadian...... Sudah beberapa kali syarikat ni memujuk Encik Manager supaya menghantar staff PIJ Holdings ke seminar mereka. Mula-mula mereka mempromosi kursus untuk Microsoft Office. Saya sudah pun pergi preview kursus mereka di pusat latihan mereka di City Square. OK la kursus tu. Cadangnya nak hantar beberapa staff untuk kursus intermediate level. Kemudian, mereka mempromosi pula seminar CyberSAFE. Seminar ini untuk mendidik dan mendedahkan kepada staff bukan IT tentang keselamatan sistem di pejabat. Secara amnya, betapa canggihnya keselamatan, betapa hebatnya dinding berapi (firewall), pakai mangga solex yang tercanggih di dunia pun, tetap tak berguna jika staff sendiri secara tak sengaja menjadi 'pintu masuk'.... tak sengaja beb... tapi kalau penceroboh dah masuk... nak buat camna ? Mereka mencadangkan untuk hantar ramai staff... tetapi dengan kos yang tinggi pada pemerhatian pihak pengurusan syarikat menyebabkan idea itu...

Papar
Web Development

Favicon oh Favicon

Favicon atau nama penuhnya Favorite Icon atau kalau ikut DBP ikon kegemaran (bukan dato siti) merupakan satu fail imej yang mewakili sesuatu website, digunakan shortcut icon, tab icon atau bookmark icon. Contoh Favicon Terdapat banyak cara untuk mencipta ikon kegemaran favicon.  Perlu diketahui favicon ini akan digunakan di banyak tempat, di banyak peranti (device) terutama peranti mudah alih. Dan setiap peranti ada aturan tersendiri. Cara paling mudah, ringkas, tepat dan padat, saya guna realfavicongenerator.net Paparan laman realfavicongenerator.net Mula-mula sediakan gambar (yang nak dijadikan favicon) dengan saiz 70px x 70px berformat jpg atau png. Untuk hasil yang lebih menakjubkan, gunakan saiz 260px x 260px ke atas. Lagi besar lagi bagus tapi jangan la besar sangat. Takut semput masa muat naik nanti. Kecuali la kalau Internet korang kelajuan mcm ferrari. Buka website realfavicongenerator.net , klik Select your Favicon...