Daripada Abu Ya'la Syaddad bin Aus RA daripada Nabi SAW, Baginda SAW bersabda: "Orang yang cerdik (yang berakal) adalah orang yang mempersiapkan dirinya dan beramal untuk hari setelah kematian, sedangkan orang yang lemah (imannya) adalah orang yang jiwanya mengikuti hawa nafsunya dan berangan-angan kepada Allah SWT (bahawa Allah akan mengampuninya)."
Web Development

Favicon oh Favicon

Favicon atau nama penuhnya Favorite Icon atau kalau ikut DBP ikon kegemaran (bukan dato siti) merupakan satu fail imej yang mewakili sesuatu website, digunakan shortcut icon, tab icon atau bookmark icon. Contoh Favicon Terdapat banyak cara untuk mencipta ikon kegemaran favicon.  Perlu diketahui favicon ini akan digunakan di banyak tempat, di banyak peranti (device) terutama peranti mudah alih. Dan setiap peranti ada aturan tersendiri. Cara paling mudah, ringkas,...

Domain & Hosting

Apa yang anda dapat apabila melanggan web hosting ?

Secara amnya, terdapat 2 jenis web hosting. Hosting yang menggunakan server linux dan server windows. Di sini saya akan fokus server yang menggunakan linux. Tak pernah guna linux ? Hahaha.. jangan risau. Kita tak perlu mengadap pun linux tu Web hosting berasaskan server linux pula menggunakan pelbagai jenis control panel. Di sini saya akan fokus web hosting yang menggunakan cPanel Sebaik sahaja kita melanggan web hosting, pihak penyedia akan emailkan segala butiran yang berkaitan...

Web Development

Memasang Wordpress

Selain menggunakan perkhidmatan Blogspot, kita juga boleh menggunakan Wordpress untuk membina blog. Secara amnya terdapat 2 jenis perkhidmatan Wordpress, sama ada menggunakan wordpres.com atau menggunakan skrip Wordpress. Perkhidmatan wordpress.com sama seperti perkhidmatan Blogspot, tetapi yang akan saya sampaikan dalam hantaran ini kaedah menggunakan skrip Wordpress. Terdapat 2 cara untuk memasang Wordpress.. secara manual dengan cara muat turun skrip Wordpress dan muat naik ke...

Domain & Hosting

Apa itu domain dan hosting ?

Ramai orang terkeliru dan sering tertukar antara domain dan hosting. Di sini saya akan terangkan apa itu domain dan hosting dan perbezaannya. Apa itu domain ? Jika sesebuah laman web diandaikan seperti sebuah perniagaan, domain umpama nama perniagaan. Jika nama perniagaan perlu didaftar di SSM, domain pula perlu didaftar melalui pendaftar domain (domain registrar). Sama seperti nama perniagaan, nama domain tidak boleh sama dengan orang lain. Contoh domain adalah faezil.com.my,...

Web Development

Menulis dan mengemaskini blog menggunakan MS Word

Menulis blog menggunakan perisian MS Word mungkin kedengan biasa2 je....dah memang fungsi MS word untuk penulisan kan ? Tapi tahukah korang, korang boleh tulis blog di MS Word dan terus upload ke blog korang dengan hanya satu klik sahaja  Nak edit posting hantaran lama-lama pun boleh. Caranya mudah je. 1. Mula-mula buka perisian MS Word. Klik New seperti biasa. 2. Kalau sebelum ni, kita selalu pilih Blank document kan ? Tapi kali ini kita...

My Diary

Selepas cuti Merdeka + Raya Haji + Sukan SEA

Esok, selasa 5 April 2017 mula bekerja setelah bercuti panjang (takde la panjang sangat 5 hari je ) bermula hari khamis minggu lepas, 31 Ogos (cuti Hari Kebangsaan) bersambung cuti hujung minggu dan ahad, 3 September (cuti ganti Raya Haji yang jatuh pada hari Jumaat), manakala Isnin, 4 September cuti peristiwa sempena kejayaan Malaysia di Sukan Sea baru-baru ni. Beberapa tugas sudah sedia menunggu. Antaranya menyiapkan beberapa laman web syarikat PIJ Holdings, PIJ Plantation, PPA Bio dan...