Daripada Abu Hurairah RA, beliau berkata, "Rasulullah SAW bersabda: "Iman itu ada tujuh puluh lebih atau enam puluh lebih cabang. Yang paling utama adalah perkataan لاَ إِلَهَ إِلا اللَّهُ (Tiada tuhan yang berhak disembah selain Allah) dan yang paling rendah adalah menyingkirkan gangguan-ganguan yang menyakitkan di jalanan. Sifat malu adalah sebahagian daripada iman."
My Diary

Selepas cuti Merdeka + Raya Haji + Sukan SEA

Esok, selasa 5 April 2017 mula bekerja setelah bercuti panjang (takde la panjang sangat 5 hari je ) bermula hari khamis minggu lepas, 31 Ogos (cuti Hari Kebangsaan) bersambung cuti hujung minggu dan ahad, 3 September (cuti ganti Raya Haji yang jatuh pada hari Jumaat), manakala Isnin, 4 September cuti peristiwa sempena kejayaan Malaysia di Sukan Sea baru-baru ni. Beberapa tugas sudah sedia menunggu. Antaranya menyiapkan beberapa laman web syarikat PIJ Holdings, PIJ Plantation, PPA Bio dan...

My Diary

Mari Berkaraoke

Kadang kala, berkaraoke juga boleh melepaskan tekanan. Selain berkaraoke di pusat karaoke, boleh jugak berkaraoke di rumah. Lebih jimat kerana kos yang dikeluarkan hanya sekali. Hanya beli sebuah mikrofon. Cara nak menggunakannya pun cukup mudah. Hanya sambungkan mikrofon ini kepada smartphone atau komputer (laptop pun boleh) dengan menggunakan gigi biru a.k.a bluetooth. Nak pakai sambungan wayar pun boleh. Pasang lagu di smartphone atau komputer....

Marketings

Saya seorang peniaga online. Perlu ke laman web ?

Perlu ke laman web ? Saya guna Facebook dan Instagram pun dah dapat jualan mencanak-canak. Betul. Sekarang ini dengan kuasa media sosial memang mudah untuk memasarkan sesuatu produk. Tetapi jangan ditinggalkan kuasa laman web kerana ada beberapa kelebihan. Masukkan segala informasi produk dalam laman web. Ia boleh jadi wakil jurucakap online yang bertugas 24 jam sehari 7 hari seminggu Tanpa laman web, prospek akan bertanya untuk dapatkan info. Kalau ada 10 orang yang bertanya,...

Marketings

Inginkan website e-commerce yang lengkap dengan harga yang berpatutan ?

Inginkan web e-commerce yang lengkap dengan segala fungsi dengan harga yang berpatutan ? Domain .com Boleh masuk 20,000 produk Modul GST. Tak payah pening kepala kira GST Lebih 30 design tersedia. Tak payah pening kepala nak mendesign Drag & Drop Layout Manager. Tak perlu tahu codding untuk mendesign  Review & Rating. Pembeli boleh memberi maklum balas dan rating kepada produk yang mereka beli. Ini boleh menambahkan keyakinan prospek baru Reward Point. Fungsi...

My Opinion

Jangan jadi batu api

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan pergaduhan dan perselisihan dalaman keluarga yang melibatkan beberapa selebriti ternama. Saya tidak mahu mengulas lebih lanjut mengenai perselisihan mereka, tetapi apa yang saya dapat lihat, terdapat campurtangan pihak-pihak lain yang seakan menambah bara ke dalam perselisihan mereka. Mungkin niat mereka baik untuk mempertahankan adik mereka yang terlibat dalam perselisihan tersebut, tetapi dengan cara menghentam pihak satu lagi bukan idea yang...

Investment

Pelaburan emas

Alhamdulillah akhirnya saya berjaya memiliki emas. Walaupun sekadar 1 gram sahaja, ia adalah satu permulaan yang menarik. Apabila memperkatakan pelaburan emas, ramai yang membandingkan dengan pelaburan-pelaburan lain seperti ASB dan unit trust. Mungkin ada pakar-pakar pelaburan emas yang bersetuju untuk membandingkan dengan ASB dan unit trust. Tetapi saya kurang bersetuju. Ini adalah kerana emas berada di kelas berbeza dengan ASB dan unit trust. Sepertimana yang kita ketahui,...