Daripada Thauban RA, beliau berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Sebaik-baik dinar (wang atau harta) yang dinafkahkan seseorang ialah dinar yang dinafkahkan untuk keluarganya, dan dinar yang dinafkahkan untuk ternakan tunggangannya (kenderaan) yang digunakan di jalan Allah dan dinar yang dinafkahkan untuk para sahabatnya yang berjuang di jalan Allah."
Web Development

Menulis dan mengemaskini blog menggunakan MS Word

Menulis blog menggunakan perisian MS Word mungkin kedengan biasa2 je....dah memang fungsi MS word untuk penulisan kan ? Tapi tahukah korang, korang boleh tulis blog di MS Word dan terus upload ke blog korang dengan hanya satu klik sahaja  Nak edit posting hantaran lama-lama pun boleh. Caranya mudah je. 1. Mula-mula buka perisian MS Word. Klik New seperti biasa. 2. Kalau sebelum ni, kita selalu pilih Blank document kan ? Tapi kali ini kita...

My Diary

Selepas cuti Merdeka + Raya Haji + Sukan SEA

Esok, selasa 5 April 2017 mula bekerja setelah bercuti panjang (takde la panjang sangat 5 hari je ) bermula hari khamis minggu lepas, 31 Ogos (cuti Hari Kebangsaan) bersambung cuti hujung minggu dan ahad, 3 September (cuti ganti Raya Haji yang jatuh pada hari Jumaat), manakala Isnin, 4 September cuti peristiwa sempena kejayaan Malaysia di Sukan Sea baru-baru ni. Beberapa tugas sudah sedia menunggu. Antaranya menyiapkan beberapa laman web syarikat PIJ Holdings, PIJ Plantation, PPA Bio dan...

My Diary

Mari Berkaraoke

Kadang kala, berkaraoke juga boleh melepaskan tekanan. Selain berkaraoke di pusat karaoke, boleh jugak berkaraoke di rumah. Lebih jimat kerana kos yang dikeluarkan hanya sekali. Hanya beli sebuah mikrofon. Cara nak menggunakannya pun cukup mudah. Hanya sambungkan mikrofon ini kepada smartphone atau komputer (laptop pun boleh) dengan menggunakan gigi biru a.k.a bluetooth. Nak pakai sambungan wayar pun boleh. Pasang lagu di smartphone atau komputer....

Marketings

Saya seorang peniaga online. Perlu ke laman web ?

Perlu ke laman web ? Saya guna Facebook dan Instagram pun dah dapat jualan mencanak-canak. Betul. Sekarang ini dengan kuasa media sosial memang mudah untuk memasarkan sesuatu produk. Tetapi jangan ditinggalkan kuasa laman web kerana ada beberapa kelebihan. Masukkan segala informasi produk dalam laman web. Ia boleh jadi wakil jurucakap online yang bertugas 24 jam sehari 7 hari seminggu Tanpa laman web, prospek akan bertanya untuk dapatkan info. Kalau ada 10 orang yang bertanya,...

Marketings

Inginkan website e-commerce yang lengkap dengan harga yang berpatutan ?

Inginkan web e-commerce yang lengkap dengan segala fungsi dengan harga yang berpatutan ? Domain .com Boleh masuk 20,000 produk Modul GST. Tak payah pening kepala kira GST Lebih 30 design tersedia. Tak payah pening kepala nak mendesign Drag & Drop Layout Manager. Tak perlu tahu codding untuk mendesign  Review & Rating. Pembeli boleh memberi maklum balas dan rating kepada produk yang mereka beli. Ini boleh menambahkan keyakinan prospek baru Reward Point. Fungsi...

My Opinion

Jangan jadi batu api

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan pergaduhan dan perselisihan dalaman keluarga yang melibatkan beberapa selebriti ternama. Saya tidak mahu mengulas lebih lanjut mengenai perselisihan mereka, tetapi apa yang saya dapat lihat, terdapat campurtangan pihak-pihak lain yang seakan menambah bara ke dalam perselisihan mereka. Mungkin niat mereka baik untuk mempertahankan adik mereka yang terlibat dalam perselisihan tersebut, tetapi dengan cara menghentam pihak satu lagi bukan idea yang...