Daripada Abu Hurairah RA, beliau berkata, "Rasulullah SAW bersabda: "Iman itu ada tujuh puluh lebih atau enam puluh lebih cabang. Yang paling utama adalah perkataan لاَ إِلَهَ إِلا اللَّهُ (Tiada tuhan yang berhak disembah selain Allah) dan yang paling rendah adalah menyingkirkan gangguan-ganguan yang menyakitkan di jalanan. Sifat malu adalah sebahagian daripada iman."
My Diary

Percutian di Jogjakarta

Alhamdulillah setelah setahun merancang, akhirnya percutian ke Jogjakarta berjaya direalisasikan pada 22 Mac 2017 hingga 25 Mac 2017 Bertolak dari lapangan terbang Senai, dengan menaiki MAS ke KLIA dan kemudian Airasia ke Jogjakarta. Tiket penerbangan telah ditempah secara dalam talian setahun awal. Saya telah memohon cuti seawal Ahad, 19 Mac hingga 27 Mac. Sengaja mohon cuti awal untuk melengkapkan segala persiapan termasuk lah persiapan mental dan fizikal. Maklum lah ini adalah kali...

Dropshipper/Reseller

Nak jadi usahawan minyak wangi

Hari tu semasa melayari Facebook, ada seorang hamba Allah mempromosi minyak wanginya. Apa yang menariknya, beliau juga menawarkan peluang menjadi usahawan minyak wangi jenama sendiri. Saya pun like dulu Page beliau untuk dibaca kemudian hari. Hari ini, bila ada sedikit masa lapang, kembali ke page tersebut. Malangnya, post pasal minyak wangi jenama sendiri tu macam dah takde. Terus pergi google, search oem minyak wangi. Maka terjumpa lah satu laman sesawang yang agak menarik...

My Diary

Selamat Pengantin Baru Filzah Atikah & Zairus Zainal

Alhamdulillah 27hb Januari 2017, salah seorang adik kami, Filzah Atikah a.k.a fikah atau eah (atau ikk ah) kini selamat bergelar isteri kepada Zairus Zainal (yang ini tak tahu a.k.a apa... zairus je la kot). Majlis akad nikah berlangsung sebelum solat jumaat. Dihadiri saudara mara terdekat dari kedua-dua belah pihak. Antara saudara-mara yang hadir di majlis pernikahan. Majlis akad nikah pun bermula... Walimatulurus yang dibuat pada esokkan harinya

Facebook & Social Media

Mengimbas kenangan di Facebook

Bila lawat profil rakan, ada tertulis tarikh menyertai Facebook. Tengok profil sendiri takde pulak. Dulu ada, kat bahagian dasar garis masa. Bila google macam mana nak cari tarikh sendiri sertai Facebook, penyelesaian yang diberikan adalah muat turun data Facebook Ok lah.. jika itu caranya. Data Facebook akan dihantar ke email yang didaftarkan. Dipendekkan cerita.. inilah data Facebook saya yang telah dimuat turun. Fail yang diberikan semestinya berformat zip dan kita perlu...

My Diary

Tahniah Farhi Amalina Jamian

Tahniah kepada Farhi Amalina Jamian di atas pertunangan pada 24 Disember 2016. Pejam celik pejam celik... tak sangka adik saya yang paling bongsu, paling kecik (dulu la), dulu tinggal sorang2 depan pintu tengok semua orang pergi sekolah tapi kini dah dewasa dah besar dan menjadi tunangan orang. Majlis pertunangan berlangsung dengan jayanya dengan kehadiran saudara mara belah mak dan ayah. Pernah bertemu di waktu majlis pertunangan Filzah Atikah, kini sepupu-sepupu kedua-dua belah...