Web Development

Galeri gambar dan sitemap

Alhamdulillah berjaya jua siapkan ruangan galeri gambar dan sitemap smiley.

Secara teknikalnya, ruangan galeri tidak lah sesukar mana sebab tak melibatkan sistem yang kompleks. Hanya guna gambar sedia ada dalam server dan papar mengikut kategori album.

Mungkin ada yang tertanya, kenapa tak pakai instagram je ?

Pertama... saya suka kebebasan. Saya tidak perlu terikat dengan reka letak dan antaramuka sedia ada Instagram.

Kedua.. ya.. memang terdapat API yang menghubungkan sistem kita dengan instagram. Tapi rasanya lebih mudah jika menggunakan gambar-gambar sedia ada dalam website ini. Hanya pakai gambar yang telah digunakan dalam blog post.

Tapi tak tahu la kan.. kot akan datang terbukak hati nak implimen instagram dalam web ni.

Salah satu contoh screenshot galeri di bawah :

Siap ada ruangan komen album

Sitemap pulak diperlukan untuk Google mengenali website kita dengan lebih jelas. Seperti namanya, ia berfungsi seperti peta untuk Google bergerak dalam web kita.

Memandangkan saya masih baru lagi dalam CakePHP versi 3 ni, saya tak menjumpai tutorial membina sitemap yang lengkap dan mudah difahami.

Mujur akhirnya saya jumpa satu, yang menyediakan sitemap dalam bentuk plugin. Tapi konfigurasinya boleh tahan sukar jugak la. Macam-macam ralat keluar.

Sekian,


Faezilaidil

p.s Berminat untuk menyimpan hantaran ini ? Klik di sini untuk memuat turun dalam bentuk PDF.