My Diary

Selepas cuti Merdeka + Raya Haji + Sukan SEA

Esok, selasa 5 April 2017 mula bekerja setelah bercuti panjang (takde la panjang sangat 5 hari je smiley) bermula hari khamis minggu lepas, 31 Ogos (cuti Hari Kebangsaan) bersambung cuti hujung minggu dan ahad, 3 September (cuti ganti Raya Haji yang jatuh pada hari Jumaat), manakala Isnin, 4 September cuti peristiwa sempena kejayaan Malaysia di Sukan Sea baru-baru ni.

Beberapa tugas sudah sedia menunggu. Antaranya menyiapkan beberapa laman web syarikat PIJ Holdings, PIJ Plantation, PPA Bio dan Johor Plant Tech.

Seperti biasa saya akan menggunakan framework CakePHP dan Bootstrap. Fungsi CakePHP untuk memudahkan saya menulis kod aturcara PHP manakala Bootstrap untuk menghasilkan paparan yang responsive.

Untuk design pula, saya gunakan template kegemaran saya iaitu Unify 

Boss saya pernah bertanya, apesal tak pakai wordpress atau joomla je ?

Bukan tak nak pakai, tapi saya akan hadapi beberapa masalah.

Pertama, nak cari design yang sesuai. Bukan sekadar cantik je.. tetapi mestilah sesuai, berciri korporat dan paling penting terkini mengikut zaman. Takkan lah nak design zaman 90an dulu kan.

Apabila guna wordpress atau joomla, kita dah terikat. Contohnya kalau guna wordpress, semestinya kita akan cari templat wordpress. Takkan la templat Joomla nak pakai kat wordpress kan ? Maknanya di situ kita sudah mengehadkan pilihan kita.

Kedua, kita akan terikat dengan fungsi yang hanya ditawarkan oleh wordpress dan joomla semata. Memang tak dinafikan wordpress dan joomla adalah sejenis open source atau sumber terbuka. Sumber terbuka bermaksud, kita boleh nampak dan boleh sunting segala kod di dalamnya. Tapi bukan sesuatu yang mudah. Rakan saya, nak sunting 'read more' pun tak dapat sebab tak jumpa kodnya.

Maka sebab itulah saya memilih untuk menulis kod sendiri dengan bantuan CakePHP. Walaupun tidak sepantas Wordpress dan Joomla tetapi kerja saya lebih mudah kerana saya tahu setiap inci web saya. Nak edit pun senang.

Kepada yang nak belajar buat website, insyaallah saya akan kongsi tips-tips di blog ini pada masa akan datang (tips lah sangatcheeky).

 

Sekian,


Faezilaidil

p.s Berminat untuk menyimpan hantaran ini ? Klik di sini untuk memuat turun dalam bentuk PDF.